Portiile de mancare la tara

Dragilor,

Aproape toata viata mea am fost un pic mai plinut, nu gras nesimtit, dar niciodata o marime M, tot timpul XL sau L… A fost ok, ma declar multumit, am fost chiar bine avand in vedere mediul in care am crescut. Da. Asa e. Sa va explic, nu e complicat deloc. Parintii mei sunt de la tara, mi-am trait toata viata de pana acum in Sibiu, dar oarecum impletit cu mediul rural. Foarte frumos, pe mine daca ma faci “taran” cand vrei sa ma insulti, sa nu fii uimit daca o iau ca pe un compliment.

Ok, deviem de la subiect, sa revenim. Pentru ca sunt un cunoscator al mediului rural, ma vad dator sa va avertizez in legatura cu un aspect foarte important al vietii rurale si motivul principal pentru care am trait sub semnul zodiilor dodolot sau rotofei: Portile de mancare la tara! Da… principala cauza de colesterol din tara asta, portii de mancare mari cat un meniu de saormerie.

Trebuie sa intelegem totusi ca oamenii de la tara …. au portii de mancare mari pentru ca depun mult efort. Mergi o zi la coasa… ai nevoie cam de 2 pizza sa iti acoperi necesarul caloric, va rog sa ma credeti… sunt trecut prin asta.

Bun, hai sa vedem cum arata portiile de mancare la tara:

Un blid de zama – trebuie sa intelegeti ca nu exista o mancare mai draga taranului roman decat ciorba… pe unde am copilarit eu are numele de: Zama! Iar portia nu se calculeaza in farfurii… se serveste tot timpul la blid. Blidul e un recipient similar unei farfurii… unor farfurii, ca un blid tot timpul e mult mai mult de atat. E cam 2 farfurii si jumate. Un blid de zama e jumatate de castron… Cateodata, in functie de cata ciorba e la dispozitie… un blid de zama e o oala intreaga. Si probabil acum ziceti: “Apai, Presecane, si ce are.. un blid de zama la toata masa, se imparte la toata masa!” FALS! Exclus! Un blid de zama e pentru o persoana, chiar daca e vorba de 3 litri de ciorba la o sedere!

Bun, urmatoarea:

O lingura de tocana – poate pe locul 2 sau 3 in topul preferintelor oamenilor de mancare ca si fel sau … sa fiu mai elevat, mai culinar, mai… Masterchef: ca si dish (desi daca ii zic lui bunica de dish… ma plesneste si zice sa vorbesc frumos) e minunata tocanita! Love it! Tocanita de pui (de casa) cu mamaliga… cap de lista pentru mine! Trebuie mentionat insa, ca portiile de tocanita sunt decente. e ok… tot ce trebuie, dar trebuie sa fiti maximi de atenti la urmatoarea intrebare:

“Iti mai pun o lingura de tocana?”

Da, stiu, pare putin, cat sa si intre intr-o lingura… dar, va jur, sunt patit, si cea mai mica lingura are puteri nebanuite, iti umple farfuria cu cel putin jumate de portie! Cantitativ, e cat jumate de shaorma…

Asa, mai e una, rezistati alaturi de mine:

2 crumpene – da, cartoful, crumpana… nici o surpriza, cartoful, gatit sub diverse forme, e garnitura preferata a romanilor, alaturi de fasole. Buni, satiosi, din belsug in mediul rural…

Dar, similar cu lingura de tocana, mare atentie si grija la urmatoarea intrebare:

“Iti mai pun 2 crumpene?”

Bai.. e fatal pentru neinitiati… 2 crumpene, ca si cantitate, e cam de 3 ori cat va da McDonalds sau KFC la o portie mare de cartofi. Exista in tara asta supermarketuri care nu au avut niciodata pe stoc mai mult de o crumpana!!! Daca hypermarketurile ar calcula maine cati cartofi au pe stoc in unitatea de masura “crumpene”, ar avea aproape 4.

Si asa ajungi grasut, chubby… burtica… Plus astea de mai jos…

Trebuie sa va explic, neaparat merita mentionat ca oamenii de la tara nu inteleg masuri, decat jumate sau portie intreaga. Oamenii de la tara nu sunt facuti sau capabili sa gateasca 4 portii. Acolo se face totul la oala, ceaun sau tigaie! Nu gatesti in functie de necesar, gatesti dupa cat de mare e vasul in care urmeaza sa gatesti! Simplu! Si vasele nu sunt niciodata mici… Si tot timpul vasul>necesarul.

Si… Grija la femeile de la tara! Au in ADN-ul lor o dorinta maxima sa te indoape! Criminal! La orice semn de slabiciune… PAC! Mai sar cu o portie… si sa nu te gandesti ca poti sa refuzi… Daca vrei sa pleci de acolo si sa le povestesti si altora ce ai mancat, stai pe curu’ tau si nu refuza!

Eu stiu ca nu sunt singurul norocos care a trecut prin festine culinare dirijate cantitativ de portiile de ma sus… Voi? Cu ce va laudati?

Astept parerile voastre pe Facebook, Twitter sau in sectiunea de comentarii de mai jos!

Gracias! Sa aveti pofta!

8 thoughts on “Portiile de mancare la tara

  1. :)) Eu nu am trait atat de mult la tara sa ajung la XL, dupa cum stii, dar ai scris tot adevarul despre portia de mancare de acolo.
    De mentionat faptul ca atunci cand ai spus ca iti e foame trebuie sa fi pregatit cu adevarat!

    Like

Leave a comment