#Struguring, it’s a must!

Dragilor,

Tocmai ce am trecut de un weekend maxim! L-am inceput vineri, epic, petrecere… S-a lasat cu dureri de cap si dubii despre modul cum am ajuns in casa parinteasca… Dar nu ma plang… Stiam ca a doua zi am treaba, eu mi-am facut-o cu mana mea. Ce-i drept, sa lucrezi mahmur la tara, e o experienta de viata in sine. Multi nu inteleg cum poti, multi nu o sa poata sa poarte “crucea” unei mahmureli cu munca a doua zi la tara…

Pe scurt, vineri, merg cu bicicleta la tara, ca sunt eco-green… Pe un vant de il muta din studio pe Busu, de imi transforma mountain-bike-ul in toacla stationara pentru fitness, 4 ore de somn ca si combustibil… ajung la tara. E frig, dar eu nu sunt transpirat… Si dupa ce ma monteaza bunica-mea cu un BLID DE ZAMA!!!! da, blid de zama… Nu a trecut nici o luna de la articolul “Portii de mancare la tara“, cand PAC!, sunt lovit cu un blid de zama… de fusui (via google translate, se traduce prin fasole)… asa, dupa ce ma monteaza bunica-mea.. trec la treaba! Ce anume? Cules de struguri!

Dragilor, am vazut ca e la moda sa dai denumiri de alea nebune, terminate in “ing”, unor activitati specific romanesti. De curiozitate, cati dintre voi ati avut parte anul asta de … #Nunting? Ei bine, imi aduc si eu contributia la fenomen… Sa lansam #Struguring! Adica, desigur, culesul de struguri! Ce urmeaza mai jos e un tutorial, un training si o experienta de viata, all in one!

Dar inainte sa trecem la treaba, sa va explic ceva esential. Pentru romani, exista doua tipuri de munci la tara:

  1. Alea de anvergura, care necesita sincronizare, cooperare, colaborare si efort comun la nivel extrem, astea sunt planificate dinainte si nu prea poti sa le opresti, amani sau altele, singurul mod in care poti sa pertubi programul…. e daca “nu te ajuta vremea”! Vorbim aici de pusul si scosul cartofilor, culesul cucuruzului (niciodata porumb in Sibiu), constructii de case si asa mai departe. In general, munci agricole!
  2. Alea care… hai sa zicem ca sarbatoresc munca… adica, in definitia omului de la tara, un fel de relaxare…dar cu beneficii ulterioare. Aici vorbim de vopsit un gard, urcat niste saci cu grau in pod…#Struguring, sau culesul strugurilor!

Daca nu e clara diferentierea, va stau la dispozitie, urmariti-ma pe Facebook, Twitter si Instagram, ceva imi spune ca o sa mai postez munci de astea, le punem impreuna pe categorii.

Dar pana v-am tinut de povesti mai sus, aproape ca mi-am revenit din mahmureala de vineri… sa trecem prin tutorialul de cules struguri!

Pasul 1  – Unelte necesare:

1.una sau doua galeti – de preferat de plastic, de 10-15l, aici se vor colecta strugurii ce urmeaza sa fie zdrobiti, tescuiti si transformati in vin, lichid cu care avem, ca si popor, o minunata poveste de dragoste, de la Burebista incoace ( sau ma rog, de atunci e documentata);

2. o corfita – aici se vor colecta  struguri ce urmeaza sa fie consumati ca rod al toamnei, apasator de delicios. Daca           nu stiti ce e aia corfita, asa ceva avea Scufita Rosie cand a purces inspre bunica-sa. Diferenta dintre Scufita Rosie si subsemnatu’, ea nu era mahmura!

3. o scara de lemn clasica – pentru a te sprijini de gard si stalp si a ajunge la strugurii sus-pusi;

4. o scare de lemn dubla – pentru a inlatura neajunsurile de stalpi sau garduri din ograda, se poate opta pentru o astfel de scara pentru a ajunge la strugurii cu ADN de capra neagra, cocotati la dracu-n praznic, in mijlocul curtii. Nu va temeti, o sa intelegeti momentul in care trebuie sa folositi scare simpla sau aia dubla, dupa situatie si imprejurari. Asa ceva, daca pot sa pun pe hartie si sa descriu, castig Nobelul pentru literatura, economie si fizica, toate in acelasi timp… Eu in Suedia nu ma duc… Ca vorba aia, am de facut vinu’, daca am cules strugurii!

5. un carlig, de ala de la macelarie – acesta se va folosi ca sa suspendam galeata in aproprierea noastra, acolo unde actionam in colectarea ciorchinelor, pentru ca vita de vie din curte nu are suport de galeata… Nu se preteaza. Asa ca, puii mei, ca orice bun si vrednic roman, improvizezi!

6. saci de plastic sau butoi – unde se va face revarsarea de struguri din galeti;

7. un catel – asta e optional, mie mi-a facut ziua mai frumoasa! Dupa cum puteti vedea mai jos:

Un bat, un catel #weekend #fetch #dog

A post shared by George Romulus Presecan (@mrpresecan) on

Pasul 2 – Culegi strugurii, in puii mei!!!

Cat de complicat sa fie, sa-mi bag!!! Mai ales daca e soacra lu tata cu ochii pe tine… Nue chiar asa de greu, e acolo un fir logic usor de urmat.

Tin sa mentionez ca regulile de mai sus se aplica doar in cazul in care se culeg strugurii din curte/gradina. Daca vorbim de culesul strugurilor din vie, stati linistiti, va explic si asta intr-un episod ulterior. Baiatu’ e trecut si prin de astea…

De asemenea, revin cu un tutorial pentru cum se face vinul, doar ca acolo o sa am nevoie de consultantul meu, MrPresecan Senior, adica Ticu. Se rezolva, fiti fara grija!

Si cam asa sta treaba, dragii mei… cu faza initiala a umplerii butoaielor cu suc de patima paharului!

Ca oricare alt articol, tot ce scriu si va invat aici e pur si simplu adevarat si real! Astea asa se intampla in satul romanesc.

Daca sunteti de acord sau nu ma credeti… va astept parerile pe Facebook, Twitter, Instagram sau in sectiunea de comment-uri de mai jos. Spor sa aveti!

Gracias!

PS: Sper ca ati observat gluma din titlu.. It’s a must, adica must de struguri, must din engleza… Ha ha, glume slabe!

BONUS: Baietii nu fac #struguring, nici nu vorbesc despre asta…. dar simt ca locul acestui clip e aici!

Mentiuni: A fost un weekend plin de activitati rurale, merita si astea 2 mentiuni ale zilei de duminica, live, de pe Twitter, amandoua din zona mancarurilor:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s