Ca-n reclama: Un citybreak, 2 orase: Tel Aviv si Ierusalim #SoareDeNoiembrie

Dragii mei,

Dacă acum ceva timp vă propuneam 3 destinații de top pentru noiembrie, luate după temperatura din termometru, acum e timpul să vin în completarea listei din articol cu o locație vizitată personal în minunata lună de Brumar.

Pentru că Wizz Air are prețuri bune și ne-a fost propus, am decis să ne luăm pantalonii scurți în rucsac și să luăm calea Țării Sfinte, destinație principală Tel Aviv.

Înainte de impresiile din călătorie, întâi impresiile din aeroport. Atât la plecare, cât și la sosire, vă invit să vă încărcați cu răbdare până în gât, și pe lângă această, încă o doză de răbdare în gușa. Atenție mare la orele (ma refer cand plecati, sa ajungeti din timp) la care sosiți în aeroport, că o prindă drag de voi cei de la securitate și vor dori să vă cunoașteți tot mai bine.

1. Tel Aviv

Buunn… Și am ajuns în Tel Aviv. Orașul e nou, e curat, e modern și e foarte plăcut. Nu simți nici o restricție, iar înafară de alfabetul ebraic, nici o diferență față de orice metropolă europeană modernă. Tel Aviv prosperă și asta se vede peste tot: clădiri, mașini, parcuri, magazine etc.

IMG_20181112_191449

Pentru că era prima zi a fost marcată de un zbor mult prea matinal, prima oprire a fost un restaurant, White Pergola, în zona vechiului port. Zona vechiului port o recomand cu căldură, e foarte interesant să vezi cum poate să fie transformat o zonă industrială veche, plină de hale, într-un spațiu cool, plin de restaurante, magazine, parc și zonă de promenadă. Un big like pentru Tel Aviv, un must see al orașului. Locul vuia de oameni, fiind ziua de Sabat.

IMG_20181110_143827

Urmând recomandarea unui prieten, seara am purces să explorăm Centrul Vechi al Jaffei, localitatea străveche din zona Tel Aviv-ului, în jurul căruia noua metropolă s-a dezvoltat. Locul e încărcat de istorie, de biserici și moschei, locuri șic de mâncat și băut o bere. Ce recomand aici, un suc de rodii stors în fața ta, te pune pe picioare mai ceva decât cafeaua.

IMG_20181110_172347


www.Booking.com


IMG_20181110_171009

Tot în Tel Aviv, dacă aveți chef să vedeți un bazar tradițional, căutați Carmel Market, un shuk al lor, dar care pe mine nu m-a impresionat, un pic cam murdar și plin de chinezării. Ce a fost plăcut în zonă, 2 restaurante: unul specializat în Shaorme și Falafel (pe care îl și recomand) și unul cu paste, foarte ok. În capătul pieței e o zonă în care ne-a încântat un cântăreț local cu aceeași melodie de vreo 3 ori consecutiv. :)))

Ceva mai cool și neapărat de văzut, Sarona Market, o zonă în mijlocul districtului financiar, cu restaurante și magazine în căsuțe “coloniale” le-aș zice, așa pe stil vechi și cu un street food court (diversificat, tot felul de chestii) în interiorul unui zgârie nor de au început simțurile să mi-o ia razna. Recomand de aici localul ce vinde pita umplute, au tot felul de combinații nebune și super bune. Tot aici am găsit și baclavaua magică! Bună, dar nu cea mai bună pe care am mâncat-o.

IMG_20181112_201803

IMG_20181112_194253

Regrete: îmi pare rău că nu am ajuns la târgul de vechituri de lângă Jaffa, ar fi fost o experientă interesantă, că aveam chef să mă negociez un pic cu frații mei ciocolatii.

2. Ierusalim

Ohh, cetatea sfîntă, încărcată de istorie, dar mai ales de oameni de toate felurile, ca și culoare, ca și credința. Aici am decis să vizităm orașul vechi, am ajuns întâi la Zidul Plângerii, unde în sfârșit am ajuns să îmi pun kippah aia în cap!!!

Dat fiind riscul și amalgamul de oameni din zonă, să nu vă sperie toate controalele de securitate din Ierusalimului vechi și să vă obișnuiți să vedeți oameni înarmați la tot pasul.

După Zidul Plângerii am mers la Domul Stâncii, dar ni s-a comunicat frumos că e ora de rugăciune și să revenim după 12.30. Am revenit pe la 13, dar și atunci tot pentru musulmani era rezervată zona. Așa că doar atât de aproape am ajuns de arhicunoscută moschee:

IMG_20181111_102528

Tot în Ierusalimul vechi, am parcurs Drumul Crucii, cu toate etapele lui și oprirea la Sfântul Mormânt. Oameni, puhoi de oameni peste tot… Drumul trece prin cartierul și bazarul musulman, dar e o dezamăgire plină de chinezării pentru mine. Nici măcar un suvenir nu am luat. Centrul vechi al orașului are un farmec al lui, e frumos, dar prea incărcat și aglomerat, trebuie să fii tot cu ochii în 4, să nu te ia un val de credincioși cu ei. Recomand brutăriile vechi, găsiți niște covrigi lunguieți, ieftini, buni și calzi!

Am urcat și pe Muntele Măslinilor, de unde am avut parte de o panoramă foarte faină. Tot acolo am văzut și o cămilă simpatică, dar nimic mai mult.

La poalele muntelui găsiți Grădina Ghetsimani, foarte frumos amenajată și cu măslinul de mai jos însoțit de un mesaj puternic:

În rest, cam murdar și prea aglomerat Ierusalimul.

3. Restul tarii

Pe langă cele 2 orașe, dacă tot am avut mașină închiriată la dispoziție, am reușit să mai vedem:
Muntele Taborului – sunt 2 mânăstiri în vârf, una franciscană, una ortodoxă, iar priveliștile de acolo fac să merite deplasarea.

IMG_20181112_115015


www.Airbnb.com


IMG_20181112_115839
Kinneret – cu un spațiu comercial, dar frumos amenajat pentru cei ce vor să se boteze, reboteze în râul Iordan. Aici merită să vă bucurați și de priveliștea asupra Mării Galileii, foarte frumos și luxuriant.

IMG_20181112_131743
Haifa – am văzut marea și panoramă asupra orașului de lângă mănăstirea Stela Maris (construită aparent pe locul grotei Sf Ilie), dar am ratat Grădinile din Haifa.

IMG_20181112_164703

IMG_20181112_154520
Nazareth -un oraș cunoscut după nume, aglomerat un pic, cu o manstire ortodoxă foarte românească și una catolică foarte mare. O surpriză plăcută a fost să vedem o peșteră în care se adăposteau primii creștini de asuprirea română.

IMG_20181112_110139

Tot la obiective ratate, putem trece Bethleem, la un punct de control cred ca am fost aproape să fim jefuiți și Marea Moartă, cam tot pe motive de securitate.

Funny story:

Ne zice tipul de la recepția hotelului în Tel Aviv:

– If you hear the sirens, get out of the room and stay on the stairs… Or go to level -1.

– Why?

– Well, some guys from the Gaza Strip sent some rockets to us and now we are sending them back!

Not funny, dar na…. :)))

Unde am stat:

Armon Hayarkon Hotel – Plăcut, curat și foarte aproape de mare. Lipsa de locuri de parcare poate să vă strice feng shui-ul. Puteți să rezervați o cameră la un preț bun pe Booking.com


Ești în căutarea unui hotel sau apartament pentru următoarea ta vacanță? Booking.com are peste 29 milioane de opțiuni din care poți alege. Intră pe link —> https://booki.ng/2At6vW3 și alege destinația perfectă pentru vacanța ta!


Concluzii:

Țara e frumoasă, păcat de locuitori (sună cunoscut?) și conflictele dintre ei…. Nu aș vrea să zic că simți conflictul, dar e acolo. Dacă ar fi să fac ceva diferit la excursie, aș stă 2 zile în Tel Aviv și una în Ierusalim, fără slte obiective. Pentru obiectivele religioase, cred că o să ieșiți cel mai bine cu o ofertă de grup.

Și cam așa a fost! Pentru detalii, întrebări, completări, vă stau la dispoziție. 😉

Spor la călătorit!

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te alături, cu un Like, comunitătii de cititori de pe pagina de Facebook a blogului. Putem să păstrăm legătura și pe Twitter sau Instagram. 😉

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s