Weekendul in cifre #LaStruguri

libris.ro

Dragii mei,

Dacă tot avem discuții aprinse legate de manualele de matematică, unde se pare că 12 e mai mare decât 16 in unele cazuri, hai să luăm aminte cât de importante sunt cifrele în viața de zi cu zi, fără să ne legăm de unul dintre aspectele esențiale când vin cifrele în discuție, banii!

* Liviu Pop râzând de noi, 2018, colorized

Și noroc că nu au apărut discuțiile astea când renovam apartamentul, că ne-a arătat doamnă profesoară de matematică din liceu că putem să folosim integrale să aflăm câți metrii patrati de gresie ne trebuie pentru o cameră cu suprafața neregulată. Nu știa dumneaei ce procesor are în creștet meșterul meu…

Fără alte tâmpenii, hai să vedem cum arată un weekend plin, încărcat de cifre:

  • M-am trezit sâmbătă, la ora 7, după 6 ore de somn, am băut o cafea super delicioasa făcută urgent la espressorul meu Nescafe Dolce Gusto și am călătorit împreună cu 2 părinți, o mătușă și o verișoară vreo 40 de km până am ajuns în satul unde locuiesc o bunica, un unchi, o altă mătușă și 2 verișori.
  • Acolo ne-am întâlnit cu alt unchi, altă mătușă și am plecat spre cele 2 locuri de vie pe care le deține bunica.
  • Prima, cea mai mare, are 12 rânduri de câte N metrii fiecare ( că nu știu exact cât de lungi sunt rândurile), fiecare rând având în jur de 100 vițe ( ne raportăm numai la via mare, situată cam la un km de sat), fiecare viță în jur de 30 de ciorchini, un cirochine încărcat cam cu 40-50 de boabe fiecare, asta rezultă între 1200-1500 boabe de struguri pe fiecare viță! Pare mult, dar da, anul a fost bun.

  • Să zicem că am umplut 1 galeată de struguri la 2 vițe, aia înseamnă în jur de 2400-3000 boabe de struguri per galeată.
  • Cam 3 găleți mari umpleau un sac, după cele 8 ore petrecute în vie, ne-am intors acasa cu 24 saci de struguri, dintre care 20 albi și 4 struguri negrii ( adică 16,66% struguri negrii), per frate din familie, fiind 4 frați și o bunica, adică *5, rezultă cam 120 saci de struguri…. Hai să zicem cam 100 în total.
  • Cred că 1 kg de struguri am mâncat ca porcul în vie… Am atacat direct marja de profit.

  • La 35 kg de struguri per sac, ajungem la un 3500 kg de struguri în total.
  • Și dacă tot am dus recolta la bun sfârșit, fără să mă uit în farfuriile comesenilor ca să aprofundăm cifrele, am devastat 2 mici și o bucată de ceafă la final de sesiune de cules.
  • Undeva la finalul culesului din prima vie, am reușit să culeg 2 buchetele de lavandă și în jur de vreo 10 minute să mă minunez cât de frumoasă e viață la țara, în liniște. 😀
  • Îl rog pe Dl Liviu Pop să nu între pe blog și să se apuce să o convingă pe șefa, adică pe Bunica, că 16 găleți adunate sunt de fapt vreo 12, pentru că eu am fost tocmit și plătit la găleata! :))))

După tot weekend-ul ăsta obositor, dar frumos, mai rămâne să aflăm:

1. câți litri de vin o să se facă în cele 4 butoaie.
2. în cât timp o să fiarbă vinul și ne putem bucură de el.
3. cât timp o să ne ajungă vinul rezultat.
4. câți prieteni o să îmi invit la un pahar de poveste.

Și lista poate continua.

În zilele noastre cand poți să găsești vin chiar și pe Emag, iar netul e plin de retaileri specializați, noi încă suntem că vrednici urmași de daci, făuritori de licoare bahică în pivnițele proprii.

PS: Să nu credeți că e așa de greu să deveniți experți în vin…. Experți începători, dacă îmi permiteți, pentru doar 29.9 lei de pe Libris.ro. Link către un minunat ghid aici : —> http://bit.ly/2MD6rVX

PS2: Dacă tot nu v-am pierdut până acum, un ghid f scurt, dar util, cum să potrivim o sticlă de vin la un tip de carne.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s