Pentru la iarna…

Dragilor,

Aproape ca s-a calmat perioada… desi nu complet, dar in aceasta perioada a anului exista o forfota groaznica in bucatariile, pivnitele si camarile din spatiul suveran al tarii noastre… E aceea perioada a anului, cand romanii pregatesc legume si fructe pentru hibernare in borcane! Suntem romani, pe langa cromozomi, in ADN, noi avem dorinta nebuna de a fierbi, mura si conserva tot ce prindem in gradina, in livada, in piata sau chiar la supermarket. Facem de toate:

Gem, compot, ghiveci de legume, castraveti murati, conopida, ardei cu varza, bulion, ardei iute, gogonele, varza intr-un butoi!!! si… Regina tuturor… Zacusca!!!

Pe mine ma dispera cand vad in meniul restaurantelor.. Bruschete.. Da’ mai da-te in puii mei, ca zacusca noastra romaneasca le bate la poponeata goala, ca si gust, ca si textura (am inteles de la Masterchef ca e ditamai importanta textura!) decat pita voastra cu niste rosii si busuioc acolo… Cat de curand, o sa incep o campanie, “Zacusca, the #RomanianBruschete”. Sunteti nebuni la cap? Tot globu’ pamantesc devine vegan si noi ca fraierii, nu exportam zacusca? Nu e bine…

Dar sa revenim la fenomenul global, despre zacusca, intr-un articol separat, mai incolo:

Dragilor,

Noi nu punem la murat pentru ca ne trebuie, noi punem cati castraveti avem! Si cand zic avem… nu ma refer in gradina! Ca daca a fost recolta buna, pui acolo tot la murat, ca ce stii cum e iarna… Si daca nu a fost recolta buna, “ ‘om cumpara castraveti pentru murat, ca ce sa si facem?”. Si asta nu se aplica numai la castraveti, e valabil pentru tot ce-i leguma si fruct pe lumea asta!

Cred ca noi romanii suntem cei mai mari “conservatori” din lume… Pentru noi, Conservatorul, nu ar trebui sa fie scoala de muzica, ar trebui sa fie scoala de pus muraturi!

Noi nu facem zacusca multa pentru ca ne trebuie, noi o facem pentru ca sunt preturi bune in piata sau avem multe borcane disponibile…. si daca nu avem destule borcane, dar preturile sunt bune… cumparam borcane, tati…E o ecuatie pe care nici Moise Guran nu e capabil, inca, sa o rezolve. Anual, 73% din gospodariile din Romania cumpara borcane noi! Asta nu e un capitol cu care sa te joci. Romania nu are nevoie de indicatorii economici clasici, poti sa iti dai seama cum o ducem dupa cate muraturi punem… E foarte simplu!

Noi facem muraturi si zacusca in stil de mare imperiu gastronomic. Anual, sub 10% dintre toate gospodariile romanesti reusesc sa isi termine rezerverele facute pentru iarna. Bai si toate ca toate, dar problema e ca le facem si bune, adica calitativ, nu doar cantitativ. Ia-i pe Gordon Ramsey si Jamie Oliver, pune-i in echipa si tot nu pot sa se atinga de cifrele unei gospodine din Romania. Stati cuminti, baieti, continuati sa trageti la tigaie, de muraturi ne ocupam noi!

Daca intrebi o gospodina din Romania de ce a pus muraturi, raspunsul e unul singur: “Pentru la iarna”. Istoric vorbind, asa ne-am dat seama ca suntem acelasi popor… In tot spatiul carpato-danubiano-pontic… se puneau muraturi…De aia nu am avut timp sa invadam alta tara, sau sa ne unim intr-o singura natiune pana in 1918. Eram prea ocupati sa punem muraturi! 😀

Si sa va fereasca Dumnezeu sa picati la mijloc, concurenta si disputele dintre vecine cand fac zacusca si pun muraturi pentru iarna e  crima, undeva la nivelul Game of Thrones si House of Cards combinat.

Cand se intalnesc, par amabile una cu alta… discuta zambind:

V1:“Ce faci, vecina? Ai facut zacusca? Eu ieri am pus 40 de borcane, da’ mai fac!”

Ce zice cu adevarat: “Suge-o, sunt pregatita pentru iarna, sunt gospodina number one!”

V2:“Bine vecina, nu am apucat inca… Maine ma apuc de ea… 80 de borcane pun.”

A se intelege: “Am pus pe p%$#@ ma-tii!!! Stai ca iti arat eu 40 de borcane… Ce? Te pregatesti numai pentru Decembrie?”

V1:”Te las, ma duc sa cumpar niste borcane! Mai am de pus pentru iarna.”

Adica: “Tu nebuno, tu… Numa’ zacusca? Stai sa vezi aici diversitate!”

V2: “Am pus deja muraturi… Cand se ieftineste piata, mai cumpar, ca borcane sunt destule!”

Ceva de genul: “Proasta dracului! Pai tu nu in viata ta nu o sa pui cate borcane am deja eu cumparate! Tampito!”

Asadar, dragilor, la romani, pregatitul de legume si fructe pentru iarna e arta, traditie, placere, razboi, hobby, pasiune, indicator economic…. si necesitate! :))

Voi ce parere aveti? Cunoasteti cazuri ca cele de mai sus?

Ca de obicei, va astept parerile pe Facebook, Twitter, Instagram sau in sectiunea de comment-uri de mai jos.

PS: Am inventat statisticile de mai sus. Mua ha ha

PS2: Acest articol e dotat cu CONCURS!!! Da un share pe Facebook, Twitter sau Linkedin articolului si poti sa castigi un borcan de zacusca, produs de sponsorul nostru, Mama! Deadline: 31.10

6 thoughts on “Pentru la iarna…

  1. super tare articolul…nu m-am gandit niciodata ca “pusul” de muraturi si zacusca sunt un mod de viata de fapt :))) in plus sunt si fapte istorice care ne-au impiedicat ani la rand sa ajungem unde trebuie.
    Mi-ai deschis ochii.

    Liked by 1 person

Leave a comment